vrste hiš - kakšno hišo izbrati 2021

Na vprašanje, kako začeti z gradnjo hiše, je odgovor preprost. Odločiti se je treba, kakšno vrsto oz. tip hiše bomo gradili. Zato si poglejmo, kakšne vrste hiš poznamo, glede na način gradnje in materiale.

V grobem hiše ločimo na zidane in montažne. Zidane hiše nadalje delimo v štiri skupine, glede na material iz katerega so zidane:

 • Opeka
 • Siporeks
 • Silikat
 • Beton

Montažne hiše so v glavnem izdelane iz lesa. 

Primerjava različnih vrst hiš

Hiša iz opeke

Opečne zgradbe lahko preživijo tudi več sto let. Opeka kot gradbeni material ni gorljiva. Če opeko zalije voda se njene lastnosti povrnejo. Prednost opeke je tudi, da ne vsebuje nobenih škodljivih snovi. Opeko sestavljajo naravne sestavine glina in voda. Ti se pomešata, nato se zmes oblikuje, posuši na zraku in na koncu žge v peči. Stopnja njene naravne radioaktivnosti, ki je značilna za vse snovi, ki se pojavljajo v naravi, je zanemarljiva. (vir)

hiša iz opeke

Hiše iz opeke so pri nas najbolj razširjene. Razlog za to je v lastnostih opeke. Ta zagotavlja visoko trdnost objekta, dobro akumulacijo toplote, hkrati pa je opeka dostopna in na voljo po relativno nizki ceni. Lahko bi rekli, da je gradnja hiše iz opeke nekoliko cenejša od gradnje montažne hiše, ki so v zadnjem času vedno bolj priljubljene. Morebitna slabost hiše iz opeke je možnost napak pri gradnji, ki lahko povzročijo nastanek toplotnih mostov. Zato mora biti gradnja opečnate hiše zelo natančna. 

Hiša iz siporeksa (porobetona)

Siporeks je naraven material, sestavljen iz peska, mavca in cementa. V primerjavi z opeko prinaša nekaj prednosti. Glavna prednost je boljša akumulacija toplote in toplotna ter zvočna izolativnost. Poleg tega omogoča hitro in zelo natančno gradnjo. Porobeton ima tako tudi v primerjavi z opeko mnogo prednosti in argumentov, ki lahko pretehtajo v prid odločitvi za porobeton, a obstaja material, ki zagotavlja še bolj izrazite prednosti. To so silikatni zidaki. 

Hiša iz silikatne opeke

Silikatni zidaki se v gradbeništvu uporabljajo že od leta 1898. Čeprav je pogostost uporabe v Evropi različna, so najbolj razširjeni v zahodni Evropi, predvsem v Nemčiji. Tako je zidanje hiš s silikatnimi zidaki standard in je celo bolj razširjeno kot zidanje z opeko. Razlog, zakaj pri nas ni tako leži v tem, da so od zaprtja tovarne v Brežicah silikatni zidaki težje dobavljivi, oz. so skoraj popolnoma izginili s z našega trga. Sedaj se vračajo v ponudbo silikatni zidaki Sendvix, njihova uporaba pa se s tem hitro povečuje pri gradnji hiš kakor tudi pri gradnji delov konstrukcij, ki so sicer težje izvedljiva. 

 

Silikatni zidaki so narejeni iz naravnih sestavin (kremenčev pesek, apno, voda), poleg tega pa veljajo za ekološko rešitev, saj se pri proizvodnji zidakov porabi manj energije, kot npr. za proizvodnjo klasične opeke. 

Glave prednosti silikatnih zidakov so:

 • dolga življenjska doba (neomejena življenjska doba)
 • odlična zvočna izolativnost (celo do 56 decibelov)
 • visoka tlačna trdnost (portipotresna varnost, do 26 MPa)
 • Negorljivost (A1)
 • Izolacija in akumulacija toplote

Gradnja s silikatnimi zidaki je tako odlična izbira v vseh pogledih. Dodatna prednost pa je “finost” gradnje. Hiša grajena s klasično opeko namreč zahteva več izravnavanja. Stene narejene s silikatnimi zidaki pa so tako rekoč ravne. Zato je z notranje strani dovolj, da se nanese plast izravnalne mase. 

Poleg tega nam silikatni zidaki omogočajo, da s tanjšimi zidovi dosežemo boljše oz. primerljive lastnosti, kar se pozna na prostoru. 

Tretja prednost, ki jo velja omeniti pa je že vnaprejšnja priprava za izvedbo inštalacij. Silikatni zidaki imajo namreč že vnaprej pripravljene “kanale” za vgradnjo inštalacij. 

Silikatni zidaki so tako optimalna izbira tudi za gradnjo pasivne oz. hiše nizkoenergijske hiše.

Poglejte si še posnetek poteka gradnje hiše s silikatnimi zidaki:

 

Betonske hiše

Zidanje hiše iz betona ni smiselno oz. zgolj iz “estetskega” vidika. Gradnja hiše iz betona je namreč dražja poleg tega pa je izvedba zahtevnejša v kolikor želimo doseči fin videz. Dodaten zaplet v tem primeru lahko predstavlja tudi izvedba izolacije. 

Montažne hiše

Osnovni material montažnih hiš je masivni les. Zunanja stena je sestavljena iz več plasti, običajno iz naravnih materialov. Lesena osnova je običajno obložena z lesenimi vlaknenkami, ki so narejene iz mletega lesa in stisnjene v plošče. V kalupu, ki se ustvari s temi oblogami, pa mora biti dodatna izolacija. Pri nizkoenergijskih hišah se namesto vlaknenk pogosto uporabljajo cementno-iverne in mavčno-kartonske plošče. Mednje je vstavljena še parna ovira. Na zunanji strani je zaključni tankoslojni fasadni omet, lahko pa se odločimo tudi za leseno oblogo. Sistemi montažne gradnje za obe vrsti varčnih hiš so različni in odvisni od ponudnikov. (vir)

Montažne hiše imajo zaradi lahke konstrukcije manjšo zmožnost akumulacije toplote. Stene tako manj časa toploto zadržujejo v sebi. Zato se potem, ko se ogrevanje preneha (npr. ponoči) ohladijo hitreje. Druga morebitna slabost montažnih hiš je tudi financiranje. Montažne hiše se namreč sestavi in plača “naenkrat, zato ni možnosti gradnje po fazah prav tako pa ne plačevanja po fazah.

Kakšno hišo graditi

Ena izmed najpomembnejših raziskav poteka trenutno v Viva Research parku. Gre za največji evropski raziskovalni projekt na področju gradbenih materialov. Za raziskavo so zgradili 12 hiš, ki so grajene s kombinacijo različnih gradbenih materialov. V vsaki od njih pa je 33 senzorjev s pomočjo katerih merijo dejavnike na katere se osredotoča raziskava:

 • kvaliteta zraka,
 • vlažnost v prostoru – uravnavanje vlage,
 • temperatura,
 • zvočna izolativnost in akustika v prostoru,
 • radon,
 • onesnaževalci in
 • zračni ioni.

Raziskava poteka od leta 2015, pri čemer v njej sodeluje 10 strokovnjakov različnih znanstvenih usmeritev in institucij, ki so zbrali preko 5 milijonov različnih podatkov.

“Na podlagi ugotovitev izhaja, da so silikatni zidaki tisti material za hišo, ki ga je najbolje uporabiti. Silikatni zidaki imajo pozitivne učinke na naše zdravje in dobro počutje. Dokazano zmanjšujejo negativne vplive okolja (hrup, nenadna nihanja zunanjih temperatur, radon, visokofrekvenčna elektromagnetna polja,…) in uravnavajo notranjo vlago. Gradnja s silikatnimi zidaki je enostavna, hitra, protipotresno varna in energijsko učinkovita.” (vir)

Glede na vse povedano je za večino najboljša izbira silikatna opeka. Silikatna opeka namreč nudi najvišjo stopnjo zvočne izolacije, največjo stopnjo akumulativnosti, hkrati pa zaradi svoje gostote zagotavlja protipotresno varnost in odlično klimo v prostoru. Vse to pa je podprto z zanesljivimi podatki in omenjeno raziskavo. Izbora drugega načina gradnje je smiselno zgolj v specifičnih primerih ali pri specifičnih zahtevah in željah.

Pogosta vprašanja o vrstah hiš

Katere vrste hiš poznamo glede na gradbeni material?

V grobem hiše ločimo na zidane in montažne. Zidane hiše nadalje delimo v štiri skupine, glede na material iz katerega so zidane: opeka, siporeks, silikat, beton. Montažne hiše so v glavnem izdelane iz lesa.

Izbrati montažno ali zidano hišo?

Montažne hiše imajo zaradi lahke konstrukcije manjšo zmožnost akumulacije toplote. Stene tako manj časa toploto zadržujejo v sebi. Zato se potem, ko se ogrevanje preneha (npr. ponoči) ohladijo hitreje. Druga morebitna slabost montažnih hiš je tudi financiranje. Montažne hiše se namreč sestavi in plača “naenkrat, zato ni možnosti gradnje po fazah prav tako pa ne plačevanja po fazah.

Kateri je najboljši material za gradnjo hiše?

Kar se zdravja in varnosti tiče je vsekakor najboljši material silikatni zidak. To potrjuje tudi največja študija gradbenih materialov v Evropi Viva Research Park. Silikatni zidaki imajo največjo gostoto, zato zagotavljajo visoko protipotresno varnost, nudijo največjo akumulativnost, ohranjajo ugodno klimo v prostoru predvsem pa nudijo največjo zvočno izolativnost.

2 replies

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] razširjena, pač pa se povečini uporabljajo silikatni zidaki, ki imajo boljše karakteristike (vir). Razlog za to je, da silikatni zidaki pri nas do nedavnega niso bili dobavljivi oz. vsaj ne po […]

 2. […] iz silikatnih zidakov je najboljša vrsta hiše, ki so pri nas na […]

Comments are closed.