Ogrevanje-hiše---Katero-ogrevanje-je-najcenejše

Ogrevanje hiše v Sloveniji predstavlja enega glavnih stroškov gospodinjstev. Vprašanje katero ogrevanje je najcenejše, je eno izmed glavnih vprašanj vsakega lastnika objekta. Pri tem je pomembno upoštevati tako stroške investicije vgradnje nekega ogrevalnega sistema prav tako pa tudi mesečne stroške ogrevanja, ki jih določen sistem prinese.

Poleg omenjanega pa je potrebno upoštevati tudi življenjsko dobo določenega ogrevalnega sistema. V kolikor namreč gledamo na stroške in znesek investicije skupaj ter jih razdelimo na npr. 10 let, potem je življenjska doba sistema ključnega pomena, še bolj pa v primeru da delamo izračun za dvajset let.

Katero ogrevanje je najcenejše

Ne glede na to, kako obračamo stvari in na kakšno obdobje gledamo, je zagotovo najcenejši način ogrevanja ogrevanje na drva. V primeru da se na ogrevanje gleda kratkoročno )npr. da ste najemnik za leto ali dve), je bolj smiselno investirati v radiatorje ali v IR panele.

Ali se splača izbrati toplotno črpalko?

Kdaj se splača menjati sistem ogrevanja je zelo odvisno od situacije. V kolikor ste v fazi gradnje in gre za novogradnjo, kjer izbirate sistem in obstoječega še nimate, potem je najbolj smiselna kombinacija toplotne črpalke in ogrevanja na drva. Tako je ogrevanje lahko samostojno, hkrati pa lahko prihranite na elektriki z ogrevanjem na drva in objekt tudi bolj ogrejete, ko to želite.
Dolgoročno gledano je smiselno toplotne črpalke lahko nekoliko vprašljiva zaradi možnosti porasta cene elektrike (prihajajo elektro vozila, porast uporabe toplotnih črpalk, …)

Kdaj se splača menjati obstoječ način ogrevanja?

V najboljšem, primeru boste investicijo v menjavo načina ogrevanja, v nov sistem torej, povrnili v približno šestih letih. To je v primeru da sedaj ogrevate na kurilno olje ali na UNP.

Kateri je varčen način ogrevanja z najnižjo začetno investicijo?

IR paneli zahtevajo najnižjo začetno investicijo, hkrati pa omogočajo ogrevanje z relativno nizkimi mesečnimi stroški. Sledi jim ogrevanje na drva, ki je dolgoročno cenejše.

Kakšna je cena ogrevanja s toplotno črpalko?

Cena ogrevanja s toplotno črpalko je odvisna najbolj od tipa toplotne črpalke. Za 100 m2 boste s toplotno črpalko zrak-voda porabili letno 540 €. Toplotna črpalka voda-voda in toplotna črpalka na zemeljski plin lahko trenutno ogrejeta omenjeno površino za 400 € letno in manj. Cena je močćno odvisna tudi od moči toplotne črpalke

Ogrevalni sistem Letni strošek (100 m2) investicija Skupni strošek v 10 letih
Peč na drva 480 1500 6300
Toplotna črpalka (zrak-voda) 540 6000 11400
Toplotna črpalka voda/voda 376 10000 13760
Toplotna črpalka zemlja/voda 400 10000 14000
Peč na pelete 1080 3500 14300
Plinska peč 1248 3000 15480
Peč na olje 1710 2500 19600
Plinska peč (UNP) 2700 3000 30000

Tabela približno prikazuje letno ceno ogrevanja z določenim energentom in višino investicije potrebne za vgradnjo določenega načina ogrevanja. V zadnjem stolpcu najdete seštevek stroškov ogrevanja za 10 let in zneska investicije.

Zaradi varnosti, delovanja in možnosti kraje določenih ogrevalnih sistemov (predvsem toplotne črpalke) pa je k stroškom smiselno dodati še stroške stroje-lomnega zavarovanja, ki lahko nekoliko dvignejo letno raven stroškov ogrevanja. Poglejte tudi 10 pasti, ki jih morate upoštevati pri nakupu toplotne črpalke.

Pri izbiri načina ogrevanja pa bodite pozorni tudi na izolacijo objekta. Glede na kakovost in vrsto izolacije so lahko nekateri sistemi neodvisno od stroškov bolj ali manj primerni.