vrste hiš - kakšno hišo izbrati 2021

Na vprašanje, kako začeti z gradnjo hiše, je odgovor preprost. Odločiti se je treba, kakšno vrsto oz. tip hiše bomo gradili. Zato si poglejmo, kakšne vrste hiš poznamo, glede na način gradnje in materiale. Read more

gradnja hiše po fazah

Po temeljitem razmisleku in pretehtanju vseh možnih opcij ste se odločili za gradnjo lastne hiše in po malem si že predstavljate, kako se boste vselili v vašo sanjsko hišo. Toda, ali poznate vse faze gradnje in z njimi povezana dela, ki vas čakajo na tej poti?

V nadaljevanju se boste lahko seznanili z vsemi fazami – od planiranja pa do končne postavitve vaše hiše. S poznavanjem posameznih faz ne boste padali nepripravljeni iz ene nepredvidene situacije v drugo v vsestransko napetem in razgibanem obdobju gradnje hiše. Read more

Ogrevanje-hiše---Katero-ogrevanje-je-najcenejše

Ogrevanje hiše v Sloveniji predstavlja enega glavnih stroškov gospodinjstev. Vprašanje katero ogrevanje je najcenejše, je eno izmed glavnih vprašanj vsakega lastnika objekta. Pri tem je pomembno upoštevati tako stroške investicije vgradnje nekega ogrevalnega sistema prav tako pa tudi mesečne stroške ogrevanja, ki jih določen sistem prinese.

Poleg omenjanega pa je potrebno upoštevati tudi življenjsko dobo določenega ogrevalnega sistema. V kolikor namreč gledamo na stroške in znesek investicije skupaj ter jih razdelimo na npr. 10 let, potem je življenjska doba sistema ključnega pomena, še bolj pa v primeru da delamo izračun za dvajset let.

Read more

cena-fasade-2019

V tej objavi si bomo pogledali koliko stane fasada oz.- izdelava fasade v Sloveniji leta 2019. Pogledali bomo tudi, kateri dejavniki vplivajo na ceno fasade in kako lahko prihranite pri izdelavi fasade.

Če načrtujete izdelavo ali obnovo fasade hiše, potem morate imeti tudi podatke o ceni fasade. Cene fasade enostanovanjske hiše se začnejo pri 8000€. Odvisne pa so od številnih dejavnikov. Poglejmo kateri dejavniki vplivajo na ceno fasade in določajo to, koliko bo stala fasada.

Materiali fasad

Materiali lahko pomenijo višjo ali nižjo ceno fasade, odvisno katere izberete. Ne glede na to, ali boste izbrali dražje, ali cenejše fasadne materiale, pa morate vedeti dve stvari:

 1. Material za fasado vas bo prišel ceneje, če ga kupite preko izvajalca. Tako namreč plačate nižjo stopnjo DDV, saj ga plačate v okviru opravljene storitve.
 2. Materiali, ki jih izberete, oz. fasadni sistem, mora biti enoten in kompatibilen. To pomeni, da morate fasado od prvega do zadnjega sloja delati po enem sistemu.

Debelina izolacije

Debelina izolacije je področje, kjer uporabniki raje plačajo nekoliko več. To je razumljivo, saj z izolacijo po eni strani tudi dolgoročno prihranimo na ogrevanju. Še posebej pa je večja debelina smiselna pri uporabi toplotne črpalke. Pomembno pa je, da je izolacija ne čimbolj debela, ravno prava. Tudi več debeline namreč ne pomen i, da bo sorazmerno ceni tudi izolacija bolj učinkovita.

Kompleksnost in velikost

Nekateri objekti so bolj preprosti, drugi bolj zahtevni. Pri izdelavi fasade je namreč potrebno postaviti gradbeni oder. Pri tem je potem še mnogo dejavnikov, od tega, kako visok je objekt, kako dostopni so določeni deli objekta ipd.

Ponavadi so pri izdelavi fasade potrebne še dodatne storitve. Te so predvsem barvanje napušča, menjava žlebov in okenskih polic ter morebitna hidroizolacija temeljev, ki je potrebna predvsem pri starih hišah. Vsekakor pa se splača dodatne stvari urediti hkrati z izdelavo fasade.

Lokacija objekta

Odvisno od regije, v Sloveniji lahko delo (izdelavo fasade) plačate več ali manj. V nekaterih regijah so cene za izdelavo fasade nižje, kot v drugih regijah.

Kakšna je cena fasade

Cena fasade enostanovanjske hiše (250 m2) znaša okvirno od 8 000 € do 14 000 €, odvisno od materialov in izolacije.

Kakšna je cena fasade po m2

Cena fasade po m2 znaša med 32 € na m2 in 54 € na m2. Odvisno od materialov in kompleksnosti del.

Kakšna je cena fasade do zaključnega sloja?

Cena fasade do zaključnega sloja znaša približno 30% manj, kot izdelava fasade v celoti. Izdelava fasade do zaključnega sloja je smiselna, če v prihodnosti načrtujete še posege na ali v okolici objekta, ki bi lahko fasado umazali ali poškodovali.

Cena fasade samo delo

Če material že imate, potem vas bo delo prišlo približno 20 € / m2 ali več. Pri tem morate vedeti, da če material kupite sami, plačate 22% ddv. V primeru, da ga kupite od izvajalca, pa za material plačate 8,5% DDV (storitev).

Ekosklad subvencije za fasade

S pomočjo eko sklad subvencije lahko dobite povrnjen del investicije v fasadni sistem. So določeni pogoji. Dobite lahko povrnjenih do 20% priznanih stroškov, a ne več kot 12€/m2 za 150m2

koliko stane gradnja hiše

Gradnja hiše v letu 2021 lahko po eni strani predstavlja precej tveganja zaradi nekoliko nepredvidljive situacije, ki je posledica pandemije virusa Covid-19. Mnogi se namreč bojijo za delovna mesta, posel ipd. Po drugi strani pa je strah lahko popolnoma neupravičen. Pogoji za delo v gradbeništvu so namreč ravno zaradi karantene morda celo precej boljši. Manj je gneče, dela pa potekajo popolnoma nemoteno, seveda z določenimi preventivnimi ukrepi.

Mnogi morda špekulirajo, da utegne cena gradnje hiše pasti, ali pa, da izvajalci utegnejo nuditi boljše cene v času karantene, a se kaže prej obratno. Gradbeništvo dela in posluje nemoteno, vsaj brez negativnih sprememb. Kar pa seveda ne pomeni, da bi morali z gradnjo hiše odlašati ali čakati. Tudi leto 2021 je primerno za gradnjo hiše, tako kot vsako drugo leto.

V nadaljevanju preverite koliko stane gradnja hiše po fazah in preverite dodatne vire informacij, kjer boste našli še več podatkov o podrobnostih.

Koliko stane gradnja hiše v 2021

Gradnja hiše velikosti 200 m2 stane v Sloveniji približno 200 000 €. V tej ceni so zajeti stroški vseh treh faz gradnje. Od priprave dokumentacije, prve faze, ki je namenjena pripravi zemljišča, druge faze, ki je gradnja temeljev do tretje faze, gradnje konstrukcije.

Koliko stane dokumentacija za gradnjo hiše

Po podatkih, ki so na voljo na finance.si, naj bi cena dokumentacije in vse potrebnih papirjev znašala približno 8 000 €. Poleg tega morate računati še na stroške financiranja, notarja, vodenja in upravljanja in drugi dodatni a sorodni stroški, ki naj bi znašali 16 000 €.

Koliko stane 1. gradbena faza

Priprava zemljišča za gradnjo hiše predstavlja gradbena dela, ki so potrebna za izkop jame za gradnjo hiše. Čeprav so si tla lahko zelo različna pa je naj bi cena znašala približno 3000 €. Upoštevati morate tudi to na kakšni podlagi boste gradili (vprašajte bodoče sosede) in kako globoko bo hiša postavljena.

Koliko stane 2. gradbena faza

V drugi gradbeni fazi pridejo na vrsto plošča (vlivanje) in pa gradnja temeljev hiše. ČEprav najbolj temeljen del gradnje hiše pa to ni tudi cenovno. Cena 2. gradbene faze znaša med 4 000 € in 8 000 €.

Koliko stane 3. gradbena faza

Tretja gradbena faza pomeni zidanje hiše po domače. To je najdražji del gradnje hiše. Pomeni, da naredimo notranje in zunanje stene primerne debeline, betonski konstrukciji (nadstropje), notranje zidane stene, strope in tlake, … V tej ceni del predstavlja tudi izdelava fasade, o ceni katere si lahko preberete več v tej objavi in gradnja strehe. Cena 3. gradbene faze znaša od 120 do 180 tisoč evri.

Kakšna je cena od 3. gradbene faze dalje?

Od 3. gradbene faze dalje lahko cena hiše zelo niha. Odvisno je od vaših želja, zahtev in zmožnosti. Kljub temu, da je že precej narejenega namreč še vedno ostane kar precej stvari, ki jih je potrebno urediti. Od kuhinje in kopalnice, do ogrevanja itd. Potrebno se je zavedati, da se stroški nabirajo in lahko tam ali drugje prihaja do zapletov, ki nam lahko prekrižajo načrte.

Se splača zavarovati hišo v fazi gradnje?

Vsekakor je pri gradnji hiše smiselno razmišljati tudi o zavarovanju, pa čeprav je objekt v fazi gradnje. Tudi v tej fazi lahko pride do kraje ali do nepričakovnih izidov in situacij, ki lahko kaj hitro prekrižajo načrte. Več o tem najdete na tej povezavi

Koliko stane gradnja kleti?

Gradnja kleti ima svoje prednosti. Prva je seveda prostor za pospravljanje stvari, garažo, … Druga prednost je, da hiša ne izgublja toplote po tleh, saj klet služi kot dodatna izolacija sploh če uredimo hidroizolacijo temeljev hiše s stirodurom. Cena gradnje kleti je precej visoka od 800 € – 1200 € na m2, zato se mnogi raje odločijo vrtno lopo ali drugo rešitev.

Predračun za gradnjo hiše

Najboljše informacije o tem, koliko stane gradnja hiše, kakšni so postopki in kako se ta cena distribuira, boste dobili tako, da pridobite nekaj ponudb. Predračun za gradnjo hiše lahko dobite pri različnih gradbenih podjetjih, odvisno od tega, za kakšne vrste hišo se zanimate. V našem primeru smo navedli cene za klasično gradnjo hiše. Različne vrste gradnje hiše na ključ pa lahko privedejo do različnih cen.

Ko pridobivate predračune za gradnjo hiše, pa je smiselno upoštevati, da le-ti vseh infomacij ne bodo vsebovali. Bolj kot to, morate vedeti, da te ne bodo podane enotno. Zato je smiselno vprašati izvajalca, ki bo predračun pripravljal, nekoliko bolj specifične zadeve. Od tega, kakšni materiali so predvideni, koliko oz od/do katere faze bo ta vključen, kakšni so dodatni stroški, ki niso všteti v predračun itd. 

Ni namreč dovolj, da dobite predračune. Optimalno za kupca je, da dobi predračune za gradnjo hiše, ki so med seboj kolikor toliko primerljivi. Poleg tega morajo predračuni vsebovati dovolj podrobnosti o tem, kakšni materiali in način gradnje so predvideni ter seveda časovni okvir, kdaj v kakšnem roku bo hiša narejena. Tako lahko primerja med sabo ponudbe in se odloči z razumevanjem, kje dobi več, hitreje, ceneje… 

Gradnja hiše na ključ – kdaj se splača?

Prednosti gradnje hiše na ključ so številne. Naročnik se z gradnjo hiše na ključ ne rabi ukvarjati, saj zato poskrbijo izvajalci. Večinoma je gradnja hiše na ključ tudi bistveno hitrejša od gradnje hiše v lastni režiji. Ta je tako lahko zgrajena že v enem letu (tudi hitreje). Glavna slabost gradnje hiše na ključ je v tem, da je cena nekoliko višja, kot v primeru gradnje hiše v lastni režiji.

gradnja hiše

V tej objavi najdete kako poteka proces gradnje hiše. Preberite si nasvete in navodila za gradnjo hiše v letu 2021 in začnite z gradnjo brez zapletov.

Poiščite pravo lokacijo hiše

Izberite želeno mesto za svojo hišo. Pri iskanju primerne lokacije, na kateri boste zgradili svoj dom, morate upoštevati veliko dejavnikov. Razmislite o lokaciji, na kateri želite živeti dolgoročno, in ne pozabite na stvari, kot so:Podnebje . 

Posebno pozornost je treba upoštevati pri gradnji v poplavah, orkanih, močni vročini, hladnem mrazu in drugih ekstremnih vremenskih in podnebnih razmerah.
Stabilnost tal . 
Hiše, zgrajene na podlagi iz premikajočega se peska, mokaste zemlje ali druge nestabilne zemlje, bodo verjetno v kratkem času propadle, razen če bodo zgrajene na posebnih temeljih ali stebrih.
Razpoložljivost sredstev
Če nameravate imeti električno energijo, pitno vodo, telefon in druge ugodnosti, se prepričajte, da jih ponudniki komunalnih storitev ponujajo na vaši lokaciji.
Infrastruktura
Če nameravate vzgajati otroke ali imeti otroke, mislite na to, da so v bližini kakovostne šole. 
Preverite, ali ste v varnem kraju, poglejte, na kakšno razdaljo boste morali prehoditi za osnovne potrebe (trgovina, pošta, …) in ali je v bližini zdravniška pomoč.

 • Izberite vrsto hiše, ki jo želite zgraditi

  Odvisno od stroškov in razpoložljivih sredstev, so vam na voljo različne vrste hiš. Gradnja hiše je drag postopek, nakup ustrezne posesti (parcele) pa je prav tako pomembna naložba, ki je prav tako pomembna kot gradnja stanovanja. Odločite se, kako boste plačali, da se stvari premaknejo, in začnite ta postopek z zemljiščem.
  Nekateri graditelji doma se bodo odločili vzeti za posojilo za gradnjo in/ali za nakup zemljišča in zagotovitev financiranja za gradbeni projekt.
  Najbolje je, da dobite predračune različnih izvajalcev, da lahko primerjate iztočne cene različnih vrst hiš.
  Najbolje je, da si na list papirja napišete prednosti in slabosti določenih vrst hiš oz. načinov gradenj. Tako boste najlažje izbrali tisto, ki je za vas in vaše zahteve najbolj primerna.

 • Preverite primernost zemljišča

  O tem, kako primerno je zemljišče za gradnjo hiše se morate dobro pozanimati. Lahko npr. vprašate sosede o tem ,kako je pri njih potekala gradnja oz. izkopavanje. Za ta namen je včasih smiselno se posvetovati s strokovnjaki, ki vam lahko bolj natančno pregledajo in pojasnijo situacijo.

Dizajn oz. izris hiše

Oblikujte svoj dom ali se posvetujte z arhitektomArhitekti in inženirji imajo posebno izobrazbo in dolgoletne izkušnje pri načrtovanju hiš in so potrebni za večino zahtev za gradnjo in zunanje pristojnosti. 
Ne glede na to, ali naročite njihove storitve ali se odločite za načrtovanje svoje, bo hiša, ki jo gradite, zgrajena za vas, zato morate tesno sodelovati v postopku načrtovanja.
Preden najamete ali se posvetujete z arhitektom, ugotovite, katere storitve upravljanja lahko podjetje ponuja ali ne. 
Nekatera podjetja za arhitekturo bodo pomagala najeti izvajalce, ki jih poznajo in jim zaupajo, ter svetovati in pregledati izvajalčevo delo, ko napreduje, pri čemer bodo potrebne spremembe in dopolnitve, ko bo delo potekalo. 
To je lahko znatno olajšanje glavobola v procesu. 
Pred gradnjo boste morali mestne ali okrožne gradbene komisije predložiti v odobritev. 
Če niste izkušeni arhitekt, bo zelo težko izdelati potrebne obsežne proizvodne risbe in tehnične podatke, potrebne za odobritev. 
Da prihranite čas, energijo in denar, priporočamo, da se posvetujete s strokovnjakom in skupaj z njimi delate, da oblikujete dom, ki ga želite. načrt za gradnjo hiše

 • Oblikujte in premislite bivalne prostore

  Zabaven del zasnove doma je predstavljanje vašega novega življenja v vašem novem prostoru. 
  Vzemite nekaj časa za raziskovanje že sestavljenih načrtov za navdih in razmislite o njihovi uporabi kot vodiču za svoj prostor. 
  Vodniki po stavbah za dom so običajno na voljo brezplačno na spletu. 
  Veliko razmišljajte o tem, kakšne sobe želite, koliko spalnic bo potrebno za vašo družino in kakšen slog želite v sobah, v katerih boste preživeli največ časa.
  Spalnice: Za družinsko hišo, kjer obstaja možnost dodatkov, ne pozabite, da je prostor med prvotno gradnjo preprostejši, kot pozneje preurediti ali zgraditi dodatek. 
  Če trenutno potrebujete samo dve spalnici, se lahko dodatna soba uporablja za pisarno, 
  shrambo ali celo pusti nedokončano in neopremljeno, dokler ni potrebno.
  Kopalnice: Praktično lahko ena kopalnica zadostuje v skoraj vseh okoliščinah, če pa je hiša za več ljudi, dve olajšajo življenje. 
  Dve ali več kopalnic bo tudi povečalo vrednost nadaljnje prodaje v mislih kupca doma.
  Prostori s posebnimi funkcijami: razmislite, ali vaš življenjski slog zahteva sobe, primerne za posebne funkcije, kot so uradna jedilnica, pisarniški prostor, vrt ali igralna soba.

 • Zamislite si uporabnost prostora

  Za družinsko življenje je pranje perila in morda celo garaža resnično pomoč pri urejanju vsakodnevnih opravkov. Načrtovanje potrebnih hišnih prostorov je ključni del zasnove. Pomembno je tudi, da jih oblikujete tako, da jih je treba čim bolj enostavno povezati z vodovodnimi napravami, zato se je treba pri načrtovanju doma posvetovati z arhitekturnim inženirjem. ki vam bo pomagal načrtovati vse gradbene procese od interierja do fasade in strehe

 • Postavite okna z največjo energijsko učinkovitostjo.

  Delna estetika in delna energetska učinkovitost, načrtovanje vašega doma s pogledom na sončno svetlobo bo zagotovilo, da bo vaš dom poln tople sijoče svetlobe, ko jo najbolj potrebuje. 
  Če gradite dom z velikimi okni v dnevni sobi, razmislite, da bi bili obrnjeni proti njim do najbolj privlačnega pogleda in pod kotom, ki poveča naravno osvetlitev, ko boste to najbolj želeli. 

 • Pripravite se na reševanje težav z odvajanjem vode s pravilno zasnovo. 

  Zavedajte se, kako se površinska voda (dež, sneg, talitev iz sezonskih izvirov) giblje po gradbišču. 
  Ključnega pomena je, da vodijo stran od doma, še posebej v hladnejših podnebjih. 
  Zamrznitev cevi in ​​poškodb temeljev sta lahko posledica neuspelega načrtovanja v tej fazi. 
  Želite ohraniti svojo klet suho in zmanjšati možnost, da boste imeli vlažen les, ki vabi termite v katerem koli podnebju. Za ta namen je najbolj smiselna hidroizolacija temeljev

 • Pridobivanje potrebnih dovoljenj

   Če tega postopka pri zavarovanju zemljišča še niste začeli, boste morali ugotoviti, kako financirati projekt in najbolj priporočljiv način gradnje je posojilo za gradnjo. 
  Prijavite se za gradbeno posojilo tako, da izpolnite zahtevo za posojilo, imenovano 1003, in jo predložite posojilodajalcu skupaj s kreditnim poročil. Razmislite tudi o zavarovanju gradnje hiše

 • Odločite se, koliko dejanske gradnje boste naredili sami.

  Gradnja hiše vključuje več posebnih poslov, da bi zagotovili kakovostno delo, zato je običajno bolje, da usposobljeni obrtniki izvajajo stvari, ki jih ne morete storiti na strokovni ravni. 
  Verjetno lahko sami poslikate hišo in postavite suhozid, morda pa želite, da ta delovna mesta najamete. 
  Poskusite najti ekonomsko in praktično ravnovesje med samim izvajanjem projektov, s čimer boste prihranili denar in zaposlili bolj zapleteno in težko delo.  gradnja strehe

 • Razmislite o najemu gradbenika po pogodbi.

  Vse bo olajšano, če najamete izkušenega gradbenika, ki bo nadziral projekt. 
  Ni vam treba skrbeti, da vse naredite sami, najamete določene naloge in sami zagotovite dovoljenja. 
  Prav tako je veliko lažje zavarovati gradbeno posojilo, če delate z izkušenim gradbenikom, ki lahko vključuje izjave, življenjepis, bančne reference in izkušnje, razčlenitev pričakovanih stroškov v postavki vrstice (ECB), seznam materialov in gradbena pogodba.