koliko stane gradnja hiše

Gradnja hiše v letu 2021 lahko po eni strani predstavlja precej tveganja zaradi nekoliko nepredvidljive situacije, ki je posledica pandemije virusa Covid-19. Mnogi se namreč bojijo za delovna mesta, posel ipd. Po drugi strani pa je strah lahko popolnoma neupravičen. Pogoji za delo v gradbeništvu so namreč ravno zaradi karantene morda celo precej boljši. Manj je gneče, dela pa potekajo popolnoma nemoteno, seveda z določenimi preventivnimi ukrepi.

Mnogi morda špekulirajo, da utegne cena gradnje hiše pasti, ali pa, da izvajalci utegnejo nuditi boljše cene v času karantene, a se kaže prej obratno. Gradbeništvo dela in posluje nemoteno, vsaj brez negativnih sprememb. Kar pa seveda ne pomeni, da bi morali z gradnjo hiše odlašati ali čakati. Tudi leto 2021 je primerno za gradnjo hiše, tako kot vsako drugo leto.

V nadaljevanju preverite koliko stane gradnja hiše po fazah in preverite dodatne vire informacij, kjer boste našli še več podatkov o podrobnostih.

Koliko stane gradnja hiše v 2021

Gradnja hiše velikosti 200 m2 stane v Sloveniji približno 200 000 €. V tej ceni so zajeti stroški vseh treh faz gradnje. Od priprave dokumentacije, prve faze, ki je namenjena pripravi zemljišča, druge faze, ki je gradnja temeljev do tretje faze, gradnje konstrukcije.

Koliko stane dokumentacija za gradnjo hiše

Po podatkih, ki so na voljo na finance.si, naj bi cena dokumentacije in vse potrebnih papirjev znašala približno 8 000 €. Poleg tega morate računati še na stroške financiranja, notarja, vodenja in upravljanja in drugi dodatni a sorodni stroški, ki naj bi znašali 16 000 €.

Koliko stane 1. gradbena faza

Priprava zemljišča za gradnjo hiše predstavlja gradbena dela, ki so potrebna za izkop jame za gradnjo hiše. Čeprav so si tla lahko zelo različna pa je naj bi cena znašala približno 3000 €. Upoštevati morate tudi to na kakšni podlagi boste gradili (vprašajte bodoče sosede) in kako globoko bo hiša postavljena.

Koliko stane 2. gradbena faza

V drugi gradbeni fazi pridejo na vrsto plošča (vlivanje) in pa gradnja temeljev hiše. ČEprav najbolj temeljen del gradnje hiše pa to ni tudi cenovno. Cena 2. gradbene faze znaša med 4 000 € in 8 000 €.

Koliko stane 3. gradbena faza

Tretja gradbena faza pomeni zidanje hiše po domače. To je najdražji del gradnje hiše. Pomeni, da naredimo notranje in zunanje stene primerne debeline, betonski konstrukciji (nadstropje), notranje zidane stene, strope in tlake, … V tej ceni del predstavlja tudi izdelava fasade, o ceni katere si lahko preberete več v tej objavi in gradnja strehe. Cena 3. gradbene faze znaša od 120 do 180 tisoč evri.

Kakšna je cena od 3. gradbene faze dalje?

Od 3. gradbene faze dalje lahko cena hiše zelo niha. Odvisno je od vaših želja, zahtev in zmožnosti. Kljub temu, da je že precej narejenega namreč še vedno ostane kar precej stvari, ki jih je potrebno urediti. Od kuhinje in kopalnice, do ogrevanja itd. Potrebno se je zavedati, da se stroški nabirajo in lahko tam ali drugje prihaja do zapletov, ki nam lahko prekrižajo načrte.

Se splača zavarovati hišo v fazi gradnje?

Vsekakor je pri gradnji hiše smiselno razmišljati tudi o zavarovanju, pa čeprav je objekt v fazi gradnje. Tudi v tej fazi lahko pride do kraje ali do nepričakovnih izidov in situacij, ki lahko kaj hitro prekrižajo načrte. Več o tem najdete na tej povezavi

Koliko stane gradnja kleti?

Gradnja kleti ima svoje prednosti. Prva je seveda prostor za pospravljanje stvari, garažo, … Druga prednost je, da hiša ne izgublja toplote po tleh, saj klet služi kot dodatna izolacija sploh če uredimo hidroizolacijo temeljev hiše s stirodurom. Cena gradnje kleti je precej visoka od 800 € – 1200 € na m2, zato se mnogi raje odločijo vrtno lopo ali drugo rešitev.

Predračun za gradnjo hiše

Najboljše informacije o tem, koliko stane gradnja hiše, kakšni so postopki in kako se ta cena distribuira, boste dobili tako, da pridobite nekaj ponudb. Predračun za gradnjo hiše lahko dobite pri različnih gradbenih podjetjih, odvisno od tega, za kakšne vrste hišo se zanimate. V našem primeru smo navedli cene za klasično gradnjo hiše. Različne vrste gradnje hiše na ključ pa lahko privedejo do različnih cen.

Ko pridobivate predračune za gradnjo hiše, pa je smiselno upoštevati, da le-ti vseh infomacij ne bodo vsebovali. Bolj kot to, morate vedeti, da te ne bodo podane enotno. Zato je smiselno vprašati izvajalca, ki bo predračun pripravljal, nekoliko bolj specifične zadeve. Od tega, kakšni materiali so predvideni, koliko oz od/do katere faze bo ta vključen, kakšni so dodatni stroški, ki niso všteti v predračun itd. 

Ni namreč dovolj, da dobite predračune. Optimalno za kupca je, da dobi predračune za gradnjo hiše, ki so med seboj kolikor toliko primerljivi. Poleg tega morajo predračuni vsebovati dovolj podrobnosti o tem, kakšni materiali in način gradnje so predvideni ter seveda časovni okvir, kdaj v kakšnem roku bo hiša narejena. Tako lahko primerja med sabo ponudbe in se odloči z razumevanjem, kje dobi več, hitreje, ceneje… 

Gradnja hiše na ključ – kdaj se splača?

Prednosti gradnje hiše na ključ so številne. Naročnik se z gradnjo hiše na ključ ne rabi ukvarjati, saj zato poskrbijo izvajalci. Večinoma je gradnja hiše na ključ tudi bistveno hitrejša od gradnje hiše v lastni režiji. Ta je tako lahko zgrajena že v enem letu (tudi hitreje). Glavna slabost gradnje hiše na ključ je v tem, da je cena nekoliko višja, kot v primeru gradnje hiše v lastni režiji.

1 reply

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] tudi financiranje. Montažne hiše se namreč sestavi in plača “naenkrat, zato ni možnosti gradnje po fazah prav tako pa ne plačevanja po […]

Comments are closed.