gradnja hiše

V tej objavi najdete kako poteka proces gradnje hiše. Preberite si nasvete in navodila za gradnjo hiše v letu 2021 in začnite z gradnjo brez zapletov.

Poiščite pravo lokacijo hiše

Izberite želeno mesto za svojo hišo. Pri iskanju primerne lokacije, na kateri boste zgradili svoj dom, morate upoštevati veliko dejavnikov. Razmislite o lokaciji, na kateri želite živeti dolgoročno, in ne pozabite na stvari, kot so:Podnebje . 

Posebno pozornost je treba upoštevati pri gradnji v poplavah, orkanih, močni vročini, hladnem mrazu in drugih ekstremnih vremenskih in podnebnih razmerah.
Stabilnost tal . 
Hiše, zgrajene na podlagi iz premikajočega se peska, mokaste zemlje ali druge nestabilne zemlje, bodo verjetno v kratkem času propadle, razen če bodo zgrajene na posebnih temeljih ali stebrih.
Razpoložljivost sredstev
Če nameravate imeti električno energijo, pitno vodo, telefon in druge ugodnosti, se prepričajte, da jih ponudniki komunalnih storitev ponujajo na vaši lokaciji.
Infrastruktura
Če nameravate vzgajati otroke ali imeti otroke, mislite na to, da so v bližini kakovostne šole. 
Preverite, ali ste v varnem kraju, poglejte, na kakšno razdaljo boste morali prehoditi za osnovne potrebe (trgovina, pošta, …) in ali je v bližini zdravniška pomoč.

 • Izberite vrsto hiše, ki jo želite zgraditi

  Odvisno od stroškov in razpoložljivih sredstev, so vam na voljo različne vrste hiš. Gradnja hiše je drag postopek, nakup ustrezne posesti (parcele) pa je prav tako pomembna naložba, ki je prav tako pomembna kot gradnja stanovanja. Odločite se, kako boste plačali, da se stvari premaknejo, in začnite ta postopek z zemljiščem.
  Nekateri graditelji doma se bodo odločili vzeti za posojilo za gradnjo in/ali za nakup zemljišča in zagotovitev financiranja za gradbeni projekt.
  Najbolje je, da dobite predračune različnih izvajalcev, da lahko primerjate iztočne cene različnih vrst hiš.
  Najbolje je, da si na list papirja napišete prednosti in slabosti določenih vrst hiš oz. načinov gradenj. Tako boste najlažje izbrali tisto, ki je za vas in vaše zahteve najbolj primerna.

 • Preverite primernost zemljišča

  O tem, kako primerno je zemljišče za gradnjo hiše se morate dobro pozanimati. Lahko npr. vprašate sosede o tem ,kako je pri njih potekala gradnja oz. izkopavanje. Za ta namen je včasih smiselno se posvetovati s strokovnjaki, ki vam lahko bolj natančno pregledajo in pojasnijo situacijo.

Dizajn oz. izris hiše

Oblikujte svoj dom ali se posvetujte z arhitektomArhitekti in inženirji imajo posebno izobrazbo in dolgoletne izkušnje pri načrtovanju hiš in so potrebni za večino zahtev za gradnjo in zunanje pristojnosti. 
Ne glede na to, ali naročite njihove storitve ali se odločite za načrtovanje svoje, bo hiša, ki jo gradite, zgrajena za vas, zato morate tesno sodelovati v postopku načrtovanja.
Preden najamete ali se posvetujete z arhitektom, ugotovite, katere storitve upravljanja lahko podjetje ponuja ali ne. 
Nekatera podjetja za arhitekturo bodo pomagala najeti izvajalce, ki jih poznajo in jim zaupajo, ter svetovati in pregledati izvajalčevo delo, ko napreduje, pri čemer bodo potrebne spremembe in dopolnitve, ko bo delo potekalo. 
To je lahko znatno olajšanje glavobola v procesu. 
Pred gradnjo boste morali mestne ali okrožne gradbene komisije predložiti v odobritev. 
Če niste izkušeni arhitekt, bo zelo težko izdelati potrebne obsežne proizvodne risbe in tehnične podatke, potrebne za odobritev. 
Da prihranite čas, energijo in denar, priporočamo, da se posvetujete s strokovnjakom in skupaj z njimi delate, da oblikujete dom, ki ga želite. načrt za gradnjo hiše

 • Oblikujte in premislite bivalne prostore

  Zabaven del zasnove doma je predstavljanje vašega novega življenja v vašem novem prostoru. 
  Vzemite nekaj časa za raziskovanje že sestavljenih načrtov za navdih in razmislite o njihovi uporabi kot vodiču za svoj prostor. 
  Vodniki po stavbah za dom so običajno na voljo brezplačno na spletu. 
  Veliko razmišljajte o tem, kakšne sobe želite, koliko spalnic bo potrebno za vašo družino in kakšen slog želite v sobah, v katerih boste preživeli največ časa.
  Spalnice: Za družinsko hišo, kjer obstaja možnost dodatkov, ne pozabite, da je prostor med prvotno gradnjo preprostejši, kot pozneje preurediti ali zgraditi dodatek. 
  Če trenutno potrebujete samo dve spalnici, se lahko dodatna soba uporablja za pisarno, 
  shrambo ali celo pusti nedokončano in neopremljeno, dokler ni potrebno.
  Kopalnice: Praktično lahko ena kopalnica zadostuje v skoraj vseh okoliščinah, če pa je hiša za več ljudi, dve olajšajo življenje. 
  Dve ali več kopalnic bo tudi povečalo vrednost nadaljnje prodaje v mislih kupca doma.
  Prostori s posebnimi funkcijami: razmislite, ali vaš življenjski slog zahteva sobe, primerne za posebne funkcije, kot so uradna jedilnica, pisarniški prostor, vrt ali igralna soba.

 • Zamislite si uporabnost prostora

  Za družinsko življenje je pranje perila in morda celo garaža resnično pomoč pri urejanju vsakodnevnih opravkov. Načrtovanje potrebnih hišnih prostorov je ključni del zasnove. Pomembno je tudi, da jih oblikujete tako, da jih je treba čim bolj enostavno povezati z vodovodnimi napravami, zato se je treba pri načrtovanju doma posvetovati z arhitekturnim inženirjem. ki vam bo pomagal načrtovati vse gradbene procese od interierja do fasade in strehe

 • Postavite okna z največjo energijsko učinkovitostjo.

  Delna estetika in delna energetska učinkovitost, načrtovanje vašega doma s pogledom na sončno svetlobo bo zagotovilo, da bo vaš dom poln tople sijoče svetlobe, ko jo najbolj potrebuje. 
  Če gradite dom z velikimi okni v dnevni sobi, razmislite, da bi bili obrnjeni proti njim do najbolj privlačnega pogleda in pod kotom, ki poveča naravno osvetlitev, ko boste to najbolj želeli. 

 • Pripravite se na reševanje težav z odvajanjem vode s pravilno zasnovo. 

  Zavedajte se, kako se površinska voda (dež, sneg, talitev iz sezonskih izvirov) giblje po gradbišču. 
  Ključnega pomena je, da vodijo stran od doma, še posebej v hladnejših podnebjih. 
  Zamrznitev cevi in ​​poškodb temeljev sta lahko posledica neuspelega načrtovanja v tej fazi. 
  Želite ohraniti svojo klet suho in zmanjšati možnost, da boste imeli vlažen les, ki vabi termite v katerem koli podnebju. Za ta namen je najbolj smiselna hidroizolacija temeljev

 • Pridobivanje potrebnih dovoljenj

   Če tega postopka pri zavarovanju zemljišča še niste začeli, boste morali ugotoviti, kako financirati projekt in najbolj priporočljiv način gradnje je posojilo za gradnjo. 
  Prijavite se za gradbeno posojilo tako, da izpolnite zahtevo za posojilo, imenovano 1003, in jo predložite posojilodajalcu skupaj s kreditnim poročil. Razmislite tudi o zavarovanju gradnje hiše

 • Odločite se, koliko dejanske gradnje boste naredili sami.

  Gradnja hiše vključuje več posebnih poslov, da bi zagotovili kakovostno delo, zato je običajno bolje, da usposobljeni obrtniki izvajajo stvari, ki jih ne morete storiti na strokovni ravni. 
  Verjetno lahko sami poslikate hišo in postavite suhozid, morda pa želite, da ta delovna mesta najamete. 
  Poskusite najti ekonomsko in praktično ravnovesje med samim izvajanjem projektov, s čimer boste prihranili denar in zaposlili bolj zapleteno in težko delo.  gradnja strehe

 • Razmislite o najemu gradbenika po pogodbi.

  Vse bo olajšano, če najamete izkušenega gradbenika, ki bo nadziral projekt. 
  Ni vam treba skrbeti, da vse naredite sami, najamete določene naloge in sami zagotovite dovoljenja. 
  Prav tako je veliko lažje zavarovati gradbeno posojilo, če delate z izkušenim gradbenikom, ki lahko vključuje izjave, življenjepis, bančne reference in izkušnje, razčlenitev pričakovanih stroškov v postavki vrstice (ECB), seznam materialov in gradbena pogodba.